• 0 0

Gør dit drivhus vinterklar

Rengøring, vinterdyrkning og isolering

Når man har et drivhus har man mulighed for at dyrke året rundt, men det kræver at du gør klar til den kommende sæson i drivhuset.
Hvis du har dyrket agurker, tomater og chili hen over sommeren, så skal du nu til at plukke de sidste frugter og grøntsager så du kan få plads til nye hen over vinteren. 

 

Tøm drivhuset og gør plads til den nye sæson

Fjern de planter som ikke kan overvintre i drivhuset og få de visneblade væk fra de planter som kan overvintre.
Husk at chili kan overvintre inde døre i din vindueskarm, grønne tomater kan modnes i avispapir i et skab og grøntsagerne kan fryses ned hvis du har så mange at du ikke kan nå at spise dem.

Når du har sørget for at tage de planter ind for vinteren du ønsker og fjernet visne blade, kan du herefter kan du tømme dine plantekasser. Har du jorden i sække kan du med fordel bruge jorden i dine bede i haven, alternativt kan du smide jorden i din kompostbunke.

Vindrueplanter og andre lignende planter som oftest er permanente kan du sagtens passe på hen over vinteren i drivhuset. Sørg for at du har fjernet alle visne blade og indtørrede frugter så skadedyrene ikke har noget at spise, så skal dine vindruer nok klare sig resten af året og blomstre igen til næste sæson.

Er din vin blevet et virvar, måske fordi du ikke fik den beskåret tilstrækkeligt i sommers, så kan du godt vinterbeskære din vin til december.

Allerede i december sidder de blomsterknopper, der skal blive til vin klar til at springe ud. Derfor skal du ikke klippe din skud helt ind til stammen, så klipper du også din høst af.

Du skal derimod klippe tilbage, så du har det man kalder en stab.
Det vil egentlig sige en sidegren med spore.
Tæl knopperne og klip tilbage, så der er mindst to knopper, (gerne 8) tilbage, og ikke helt ned til knoppen, for så kan den tørre ud, men lidt over.  

Hvis du rent faktisk nogle år har klippet tilbage til f.eks. 2- 4 knopper, og ikke fået noget vin ud af det, så kan forklaringen være, at der på nogle sorter findes skud, der er golde, og det er lige netop de første knopper, der er det. Prøv derfor at have mindst 5 knopper tilbage.

Sikre dig mod skadedyr i drivhuset

Når du har tømt dit drivhus skal du gøre det rent med vand og sæbe. Dette kan gæres let med vores drivhusrensJuliana Drivhusrens kan bruges, når der skal laves en grundig rengøring af og omkring drivhuset, udestuer osv. Produktet er 100% nedbrydeligt og dermed det mest miljøvenlige rengøringsmiddel, der kan benyttes. Når man vasker drivhuset sørger man samtidig for at fjerne skadedyrenes gode gemmesteder for vinteren. Det vil være en god ide at bruge en eller flere størrelse børster, så du kan vaske både store flader og komme ind i krogene hvor svampe, alger og bakterier ofte gemmer sig. 

Isoler dit drivhus

Du kan på indersiden af drivhuset sætte bobleplast. Her vil luften imellem bobleplasten og drivhusglassene virke som ét isolerende lag imens bobleplasten vil fungere som et andet. Det er en fordel at finde bobleplast med store bobler. 

Bobleplasten bør kunne holde dit drivhus frostfrit henover vinteren.

Det kan også være en fordel at opbevare endivie- og Palla Rossa-salater i flamingokasser så rødderne ikke får frost nede fra. Det samme kan dine blomster og krydderurter fra haven. Stil dem ind i drivhuset i krukker eller flamingokasser. Dog er krydderurter en del mere sarte end de fleste andre planter, og derfor anbefaler vi at du tager dem ind inden frosten for alvor får fat. 

Havemøbler i drivhuset

Hvis du har plads i drivhuset til dine havemøbler, så kan disse også overvintre i drivhuset ligesom haveredskaber, krukker og lign.

Hvad kan du dyrke i vinterhalvåret?

Vi anbefaler at dyrke følgende sorter:

 • Hvidløg
 • Ærter
 • Svampe
 • Kål
 • Hestebønner
 • Flere citrusfrugter
 • mm.

Tips og tricks

 • Høst kun din vinterdyrkning når det er plusgrader og planterne er saftspændte
 • Vær generelt ikke bange for frost ødelægger din planter
 • Overdæk dine planter med fiberdug om natten når der loves frost
 • Så nye frø der er egnet til vinterdyrkning hver måned frem til efter årsskiftet

 

Læs mere om vinter og vinterdyrkning ved Drivhusklubben her.

 

Er du generelt mere nysgerrig på mere inspiration og læsning omkring drivhuse og mulighederne med dit drivhus, så besøg Julianas drivhusfællesskab Drivhusklubben her!