• 0 0

Orangerier

Historisk set er et orangeri et drivhus, hvor man opbevarer planter vinteren over - Typisk opvarmer man orangeriet så det altid er frostfrit.

Et orangeri er typisk et større drivhus, der ofte ikke har den klassiske rektangulære drivhusform. Ofte anvendes orangerier i ligeså høj grad som driverhuse som væksthuse - Og har ofte plads til begge dele.

For at være mere korrekte i udmeldingen og forskellene på et drivhus og et orangeri, så anses et orangeri som værende større end et drivhus - oftest mere end 12 m2. Derudover ses det oftest som forskellen mellem et drivhus og et orangeri, at et orangeri er opvarmet, isoleret og mere tæt end et drivhus. Derfor er det samtidig også med forbehold at vi kan sælge vores drivhuse under kategorien "orangeri" da det altså i virkeligheden blot er større drivhuse. Vores drivhuse er hverken opvarmede eller isolerede.

De senere år er orangeriet blevet særligt populært blandt danskerne. Orangerier i de danske haver har i en periode været få, men nu er de i den grad tilbage. Der er mange fordele ved et orangeri. Blandt andet det, at du kan dyrke dine planter hele året rundt, og så kan du opholde dig derude i ro og mag og få ladet batterierne op.

 

Hvad er et orangeri?

Navnet orangeri kan spores tilbage til år 1545, hvor en italiensk gartner havde et stort ønske om et beskytte sine citrus- og appelsintræer, når frosten satte ind. Orangeriet blev løsningen.

Orangeriet ligner på mange måder et traditionelt drivhus, når man kigger på det udefra. Det er således kendetegnet ved, at det er bygget op af glasflader. Men der er dog nogle væsentlige forskelle mellem de to typer.

Nogle vil måske forbinde et orangeri med en udestue, men det er ikke helt rigtigt. For en udestue er typisk placeret i forlængelse af huset, mens orangeriet er placeret som et hus for sig selv – i haven typisk.

 

Dine dyrebare planter kan overleve alle årstider

Når vinteren indtræder og frosten lurer, står dine grøntsager typisk overfor væsentlige udfordringer. Er du en af dem, som frygter det scenarie, så vil et orangeri være helt oplagt for dig.

Som et typisk havemenneske har man formentlig lagt alle kræfter i for at sikre, at haven står flot, og at planterne trives. Og så er det trist at opleve, at mange blomster og træer visner og dør og ikke holder til næste sæson. De kan opbevares i orangeriet, som kan være dit lille haveparadis.

 

Orangerier som oase

Hos Juliana Drivhuse tilbyder vi orangerier fra flere af de kendte mærker – herunder Juliana og Halls.

Kendetegnet for Juliana er, at disse drivhuse er produceret i over 50 år, og de forbindes typisk med det bedste af det bedste inden for drivhuse. Orangerierne fra Juliana kaldes blandt andet for oaser forstået på den måde, at de tilbyder et frirum med plads til afslapning og fordybelse. Desuden er en oase, som vi kender den fra ørkenen, et sted, som er frugtbart og med vand. I og med at planterne kan vokse i orangeriet, passer det også meget godt sammen.

Botanicas udgangspunkt er at lade grænserne mellem ude og inde smelte sammen. Vi kan få en længere sommerperiode med et orangeri, hvor planterne er placeret indenfor beskyttet fra vind og vejr. Med Botanica kan du sammensætte orangeriet eller drivhuset på mange forskellige måder. Du kan vælge standardfarver eller selv designe farven. Du kan få en dør mere i drivhuset, medbestille montage eller finde finde info omkringt montering. Du kan med andre ord selv forme dit drømmedrivhus.

Her på siden kan du ofte være heldig at finde orangerier på tilbud eller til en god pris.

 

Det kan du foretage dig i et orangeri

Der er mange gode bud på, hvad du kan lave af spændende aktiviteter i din lille oase. Du kan tage morgenkaffen samt en god bog under armen og sætte dig tilrette i en lænestol og nyde stilheden og friheden. Alt dette imens du dufter til den skønne natur i dit orangeri. Du kan også tage en yogamåtte med dig og dyrke yoga. Hvilket sted er bedre til det end ”ude” i naturen, hvor der er fred og ro til at gå ind i dig selv?

Er du til socialt samvær, kan du invitere familien ud til et brætspil, hvor I kan nyde hinandens selskab og lægge mobiltelefoner og iPads væk for en stund.

Ønsker du, at orangeriet skal være multifunktionelt, kan du dele indretningen op. Lav et sted til et bord med stole til familiehygge, et hjørne til yoga, en plads til en lænestol, og så skal der selvfølgelig være planter omkring dig.